Wypas owiec to wielkie wyzwanie nawet dla doświadczonego bacy. To wymagające zajęcie. Zdarza się, że musi na hali przebywać od świtu do zmierzchu. Mówimy nie tylko o zarządzaniu mniejszych czy większym gospodarstwem.
Potrzebne jest też posiadanie dużej wiedzy, niemałych kompetencji, formy, samodyscypliny, a także żadnych ograniczeń zdrowotnych. Owce nie oferują {żadnej taryfy ulgowej. Przez cały czas należy być skupionym.
Od ponad 30 lat bardzo popularny jest kulturowy wypas owiec, który mogą się zajmować jedynie bacowie z odpowiednią koncesją.
Dodatkowo wiele kwestii jest ograniczonych, m.in. ilość krów czy owiec. Fundamentem jest ochrona środowiska naturalnego. Do tego rodzaju wypasu można stosować tylko owczarki podhalańskie, ale również tradycyjny sprzęt oraz ubranie. Wypas kulturowy funkcjonuje głównie w Tatrach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz