Skutecznie zabezpiecza środowisko naturalne, jednocześnie będąc sporą atrakcją turystyczną. Wypas owiec to wbrew pozorom bardzo wymagające zajęcie, fach zaledwie na kilkanaście tygodni w całym roku, zatem coraz mniej baców i juhasów pojawia się w tym fachu. Zazwyczaj wypas odbywa się od maja do października.
Jeżeli mamy na myśli usytuowanie, to odbywa się on zwłaszcza w wysokogórskich halach, ewentualnie na terenach wypasowych, które należą do wielu właścicieli (nawet {kilkudziesięciu|kilkuset)). Owce mają ogromne możliwości wypasania, w efekcie przekłada się to na lepszą jakość mleka. Zajadają one zioła, które przypadną im do gustu. Nie można zapomnieć, że ekologiczny wypas owiec nie może być kojarzony tylko z otrzymanie mleka na sery, ale także z zachowaniem dziedzictwa kulturowego.
Mimo że wypasające się owce, to wielu lat bardzo rzadki widok, to w dalszym ciągu jest oczywiście jednym z bardziej atrakcyjnych zwyczajów pasterskich. Respektowanie dziedzictwa kulturowego w w wielu społeczeństwach lokalnych nadal odgrywa istotną rolę. Więcej jest z pewnością przepisów. Dotyczy to również bacy i wymogu uzyskania przez niego właściwej koncesji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz