Hodowla owiec jest zadaniem wymagającym odpowiedniej wiedzy oraz przygotowania. Nie każdy może się tym zajmować, tak samo, jak nie każdy nadaje się do roli bacy. Owce to przyjazne, miłe, ale równocześnie niełatwe w pielęgnacji zwierzęta.
Domagają się stosownego pożywienia oraz wypasania. Ich zasadniczym źródłem energii jest trawa porastająca górskie zbocza i pastwiska. Aby uzyskać jak najbardziej optymalne wyniki hodowli, warto wprowadzić ekologiczny wypas owiec.
Współcześnie dużą uwagę przywiązuje się do ochrony środowiska i wykorzystywanie naturalnych, sprawdzonych środków uprawy roślin. Ta sama reguła dotyczy hodowania zwierząt. Owce, które w Polsce są rzadziej wypasane niż bydło, są bardzo dobrym zilustrowaniem zastosowania ekologicznych pomysłów.
Naturalny sposób hodowli przekłada się na bardziej oszczędne zarządzanie stadem oraz mniejsze nakłady pieniężne.
Ekologiczny wypas owiec polega na logicznym podejściu do utrzymywania owiec. Zwierzęta te często są odżywiane kiszonką, sianem, zbożem oraz mieszankami. Jeśliby te wartości zastąpić zwykłą paszą, jaką można spotkać na pastwisku, znacznie spadają koszty wyżywienia.
Naturalne źdźbła trawy to najlepsze źródło wszelkich witamin oraz mikroelementów potrzebnych owcom do rozwoju.
Odrębną kwestią jest sposób ich żywienia. Według analiz szczególne wydajne stada przetrzymywane są przez cały sezon poza budynkami gospodarczymi.
Istotne jest zadbanie o odpowiednie wykorzystanie terenu, na którym znajduje się pastwisko. Owce znane są ze swojej ruchliwości i lubią znajdować nienaruszone wcześniej połacie trawy. Aby łąka nie została zbyt szybko przez nie podeptana i obskubana, należy wyznaczać im poszczególnie kawałki, na których mogą się żywić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz