Czy jest taka dziedzina, jak ekologiczny wypas owiec? Oczywiście. Zasadza się to na wypuszczaniu gromady owiec na określony fragment polany, tak, by działały jak naturalna kosa do trawy. Kiedy owce zagryzą już pewien teren, zagrodę przesuwa się dalej. W taki sposób zwierzęta mają żywności pod dostatkiem.
Ponadto samodzielnie nawożą glebę i wydeptują ją własnymi kopytami. Dbają też o równowagę w środowisku. Jak? Tak, że nie dopuszczają do zbyt dużego rozrostu trawy, zielska i innych roślin. Polany nie ulegają więc zniszczeniu i cieszą oko odwiedzających.
W ten sposób nie ma potrzeby używać ciężkich maszyn emitujących spaliny ani sztucznych pestycydów stwarzających niebezpieczeństwo dla środowiska.
Właśnie takie metody stosuje się współcześnie np. we wsi Józefów.
Działania pod nazwą "wypas owiec Józefów" organizuje przynajmniej parę gospodarstw. Jedne z gospodarstw są oprócz tego gospodarstwami agroturystycznymi, do których przyjeżdżają urlopowicze na wczasy.
Ekologiczny wypas owiec jest w tej miejscowości zatem ciekawostką dla odwiedzających. Przyjeżdżający mogą się przekonać, jak wygląda spokojne trwanie w pobliżu fauny i flory. Dla najmłodszych jest to z kolei świetna lekcja o przyrodzie.
W niektórych domostwach funkcjonują także tradycyjne lokale gastronomiczne, w których posmakować można żywności z owczego mleka. Józefów jest więc idealnym miejscem na wczasy, zwłaszcza dla ludzi starszych, tęskniących za przebywaniem wokół przyrody oraz dla dzieciaków na co dzień żyjących w dużych i niezbyt czystych miejscowościach.
Dzięki tym odwiedzinom i obserwacji, na czym polega ekologiczny wypas owiec, mogą posmakować nieco inną rzeczywistość. Prezentacje ręcznego wytwarzania góralskich serów zachwycają i dzieciaki, i ich starszych kolegów. Wszyscy przecież mieli w ręku kiedyś gotowy ser, ale na przykład to, jak wytwarza się na nim typowy ornament - to w każdym rozbudza ciekawość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz