Dlatego do ekologicznych gospodarstw obligatoryjnie wybrać należy zwierzęta, które idealnie wykorzystują halę. Muszą również być odporne na niesprzyjające warunki na zewnątrz. Nie chodzi tutaj tylko o deszcz czy niską temperaturę, ale również choroby stadne czy zarobaczenia.
Dlatego bezpiecznie jest decydować się na owce, które posiadają mieszaną wełnę gęstą, która pozwala na to, aby woda swobodnie spływała.
Pozwala to na błyskawiczne suszenie się. Dlatego najlepiej sprawdzają się zwierzęta ras miejscowych. Głównie przez to, że zwierzęta te przez wiele lat mogły przystosować się do życia w niesprzyjających warunkach.
Teraz zazwyczaj stosuje się chów alkierzowy.
Opiera się on na regularnym żywieniu. Bez wątpienia jest to metoda stojąca w opozycji z klasycznym rozwiązaniem, jakim rządzi się wypas owiec. Klasyczne pasterstwo to przede wszystkim żywienie pastwiskowe. Jednakże hodowla owiec, który oparty jest zintensyfikowanym karmieniu jest nieekologiczny.
Rasy, które nadają się do ekologicznego chowu w naszym kraju, czyli w trudnych warunkach atmosferycznych, to odmiany przystosowane do życia w górach. Od kilkuset lat były i są chowane w górach.
Zupełnie inną rasą jest wrzosówka. Charakteryzuje ją duża odporność, plenność i niezauważalna wybredność w żywieniu. Rasa ta jest najlepiej zaadoptowana do niesprzyjających warunków atmosferycznych. Szczególnie na wschodnich krańcach Polski. Właśnie dlatego świetnie sprawdzi się również w innych częściach Polski.
Ekologiczny wypas owiec to interesujący pomysł na założenie własnego przedsiębiorstwa. Dowiedz się więcej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz